Grillowane boczniaki – hit majówki!

Majówka to czas, kiedy pachnie grillem, ogniskiem i radością z pierwszych ciepłych dni. A co, jeśli powiem Ci, że boczniaki mogą być gwiazdą Twojego majówkowego stołu? Grillowane boczniaki w marynacie ziołowej to idealny przepis na wegańską ucztę.

Ich mięsista struktura i zdolność do chłonięcia przypraw czynią z nich idealny roślinny zamiennik mięsa na grillu. Do tego są zdrowe, niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych. 


🛒 Składniki:

  • 300–400 g dużych boczniaków

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

  • świeże zioła: tymianek, oregano, pietruszka

  • pieprz, sól do smaku


🍽️ Przygotowanie:

1. Boczniaki delikatnie oczyść, pozostaw w całości.
2. W misce wymieszaj oliwę, sos sojowy, musztardę, czosnek, sok z cytryny i zioła.
3. Włóż boczniaki do marynaty i odstaw na minimum 30 minut (najlepiej na 2–3 godziny).
4. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) po 3–4 minuty z każdej strony, aż zmiękną i lekko się zarumienią.


🌱 Podpowiedź

Podawaj z pieczywem, sałatkami, sosem jogurtowym lub czosnkowym.

Koszyk