Składniki:
- boczniaki ok 500g
- cebula
- pietruszka
- 2 małe marchewki
- pół selera albo jeden mały
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 – 1 litra wody (w zależności jak gęstą zupę chcesz)
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki imbiru suszonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
Instrukcje:
- Pokrój boczniaki w paseczki – zarówno kapelusze jak i łodygi.
- Następnie obierz warzywa, cebulę posiekaj, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebulę, potem dodaj warzywa i boczniaki.
- Przemieszaj i podsmaż wszystko przez dwie minuty.
- Następnie dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy.
- Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
- Tak przygotowana potrawa może służyć jako pyszna zupa lub sycące danie główne.