Flaczki z boczniaków

Smaki na boczniaki - Healthy oyster mushroom soup on jute background.

Składniki:

  • boczniaki ok 500g
  • cebula
  • pietruszka
  • 2 małe marchewki
  • pół selera albo jeden mały
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 – 1 litra wody (w zależności jak gęstą zupę chcesz)
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki imbiru suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku

Instrukcje:

  1. Pokrój boczniaki w paseczki – zarówno kapelusze jak i łodygi.
  2. Następnie obierz warzywa, cebulę posiekaj, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebulę, potem dodaj warzywa i boczniaki.
  4. Przemieszaj i podsmaż wszystko przez dwie minuty.
  5. Następnie dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy.
  6. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
  7. Tak przygotowana potrawa może służyć jako pyszna zupa lub sycące danie główne.
Koszyk