Pikantne pierogi z boczniakami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Na ciasto do pierogów:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli

Na farsz:

  • 250g boczniaków, posiekanych
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanych oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszanka obu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Instrukcje:

Przygotowanie ciasta do pierogów:

  1. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, solą i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Przygotowanie farszu:

  1. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek przez chwilę.

  2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione. Dodaj posiekane boczniaki i smaż, aż będą miękkie.

  3. Następnie dodaj suszone pomidory i oliwki, kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Formowanie pierogów:

  1. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.

  2. Nałóż łyżeczkę farszu na każde krążek ciasta. Zlep brzegi pieroga, formując trójkątny kształt lub korzystając z foremki do pierogów.

  3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, wrzucając je partiami. Gotują się one przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Wyjmij gotowe pierogi za pomocą cedzaka i odłóż na talerz.

  5. Podawaj udekorowane np. świeżymi ziołami, cebulką, skwarkami a jeśli chcesz, możesz posypać lekko podsmażonymi boczniakami jako dodatkową dekorację.

Możesz też przygotować tą wersję bez mięsa.

Smacznego!

 

 
 
Koszyk