Letni śledzik z boczniaka łyżkowatego

sledzik vege z boczniaka

Letni roślinny śledzik z boczniaka łyżkowatego z młodymi ziemniakami, gruszką i koperkowym dipem buraczanym

Lato to doskonały czas na lekkie, sezonowe dania – pełne świeżości, koloru i… boczniaków! 
To wyjątkowy przepis na letniego śledzika w wersji roślinnej, zrobionego z boczniaka łyżkowatego, który z powodzeniem zastępuje teksturę ryby. Wystarczy dodać do tego młode ziemniaki, soczystą gruszkę i kremowy dip z buraczanym twistem – i to gotowe danie idealne na upały, piknik, lunch do pracy albo jako zimna przekąska na kolację.

To roślinna (i grzybna!) wariacja na temat klasyki, która zaskakuje smakiem i prostotą przygotowania.


🛒 Składniki:

  • świeże boczniaki łyżkowate 

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz cytrynowy

  • sól do smaku

  • młode ziemniaki (ugotowane i pokrojone w grube plasterki)

  • 1 dojrzała gruszka

  • szczypta cząbru

  • roślinna śmietana 18% 

  • 1 łyżeczka soku z buraka

  • dużo świeżego koperku


🍽️ Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż boczniaki z cebulą i czosnkiem. Dopraw pieprzem cytrynowym i szczyptą soli.

  2. Oddzielnie podsmaż ugotowane wcześniej młode ziemniaki, aż się zarumienią.

  3. Pokrój gruszkę w cienkie plasterki lub kostkę i połącz z ziemniakami. Dopraw cząbrem.

  4. W miseczce wymieszaj śmietanę roślinną z sokiem z buraka i koperkiem – powstanie aromatyczny, różowy koperkowy dip.

  5. Wymieszaj wszystkie składniki: boczniaki, ziemniaki z gruszką i dip.

  6. Przełóż do słoika lub miseczki i schłódź w lodówce najlepiej przez całą noc – smaki pięknie się przegryzą.

 

Przepis przygotowała The Vegan Plant Lady 💚
Dziękujemy za podzielenie się tą kolejną pyszną inspiracją!
Znajdziesz ją na Instagramie: the_vegan_plant_lady_

 

 

Koszyk