Składniki:
- boczniaki ze zbioru
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz
- łyżeczka papryki słodkiej/ostrej/wędzonej (w zależności od preferencji)
- olej lub oliwa do smażenia
Instrukcje:
- Przygotuj 3 miseczki: do jednej wsyp mąkę, do drugiej dodaj roztrzepane jajka z przyprawami (sól, pieprz, papryka), a do trzeciej wrzuć bułkę tartą.
- Boczniaki panieruj kolejno w miseczkach. Najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec obtocz je dokładnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane boczniaki wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przysmaż z obu stron.
- Panierowane boczniaki są świetnym wyborem jako apetyczny i zdrowy obiad. Można je podawać jako zamiennik kotleta mięsnego albo same z twoim ulubionym sosem.