Boczniaki w panierce

Składniki:

  • boczniaki ze zbioru
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej/ostrej/wędzonej (w zależności od preferencji)
  • olej lub oliwa do smażenia

Instrukcje:

  1. Przygotuj 3 miseczki: do jednej wsyp mąkę, do drugiej dodaj roztrzepane jajka z przyprawami (sól, pieprz, papryka), a do trzeciej wrzuć bułkę tartą.
  2. Boczniaki panieruj kolejno w miseczkach. Najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec obtocz je dokładnie w bułce tartej.
  3. Tak przygotowane boczniaki wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przysmaż z obu stron.
  4. Panierowane boczniaki są świetnym wyborem jako apetyczny i zdrowy obiad. Można je podawać jako zamiennik kotleta mięsnego albo same z twoim ulubionym sosem.
Koszyk