Składniki:
- boczniak cytrynowy (ze zbioru)
- cebula
- papryczka chilli
- papryka słodka
- batat
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (smalec/oliwa/masło klarowane)
- makaron lub ryż
Instrukcje:
- Mniejsze kapelusze boczniaka pozostaw nietknięte, a większe pokrój na pół lub więcej, unikając tworzenia sieczki.
- Warzywa pokrój według własnych preferencji, z zachowaniem zasady, że bardziej twarde warzywa są krojone drobniej niż miękkie.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć najpierw grzyby, zwłaszcza jeśli są bardziej dojrzałe (po 5 minutach można dodać warzywa), natomiast młodsze i delikatniejsze grzyby dodaj razem z warzywami.
- Po około 10 minutach smażenia na średnim ogniu dodaj łyżkę sosu sojowego.
- Po kolejnych 5 minutach sprawdź czy potrawa jest wystarczająco słona, a wszystkie składniki odpowiednio zmiękły.
- Pod koniec dopraw do smaku pieprzem. Jeśli lubisz pikantne dania, pół papryczki chili na osobę wystarczy.
- Potrawę podawaj z ryżem lub makaronem, posypując ją siekaną zieleniną według uznania (bazylia, pietruszka, kolendra).
Dodatkowe informacje o przepisie i boczniaku cytrynowym na blogu skazaninaoutdoor