Boczniak cytrynowy wg skazaninaoutdoor

Składniki:

  • boczniak cytrynowy (ze zbioru)
  • cebula
  • papryczka chilli
  • papryka słodka
  • batat
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (smalec/oliwa/masło klarowane)
  • makaron lub ryż

Instrukcje:

  1. Mniejsze kapelusze boczniaka pozostaw nietknięte, a większe pokrój na pół lub więcej, unikając tworzenia sieczki.
  2. Warzywa pokrój według własnych preferencji, z zachowaniem zasady, że bardziej twarde warzywa są krojone drobniej niż miękkie.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć najpierw grzyby, zwłaszcza jeśli są bardziej dojrzałe (po 5 minutach można dodać warzywa), natomiast młodsze i delikatniejsze grzyby dodaj razem z warzywami.
  4. Po około 10 minutach smażenia na średnim ogniu dodaj łyżkę sosu sojowego.
  5. Po kolejnych 5 minutach sprawdź czy potrawa jest wystarczająco słona, a wszystkie składniki odpowiednio zmiękły. 
  6. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem. Jeśli lubisz pikantne dania, pół papryczki chili na osobę wystarczy.
  7. Potrawę podawaj z ryżem lub makaronem, posypując ją siekaną zieleniną według uznania (bazylia, pietruszka, kolendra).
Dodatkowe informacje o przepisie i boczniaku cytrynowym na blogu skazaninaoutdoor 
 
Koszyk