Cechy charakterystyczne: Boczniak Sakura to odmiana pochodząca z Japonii, a tłumaczenie jego nazwy oznacza “kwiat wiśni”. Kapelusze Sakury w kształcie wachlarza o średnicy około 5 do 20 cm mają jasnoróżową barwę, przypominającą delikatne płatki wiśniowego kwiatu.
Smak: Posiadają lekko słodkawy smak i zapach oraz delikatną konsystencję. Sakura może być używana w różnych potrawach, takich jak zupy, sałatki, omlety i dania główne.
Właściwości: Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce z chorobami serca, cukrzycą i chorobami nowotworowymi. A także jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D i potas.
Uprawa: Temperatura do optymalnej uprawy tych grzybów wynosi 18-30 °C.
Aby osiągnąć najlepsze efekty, zaleca się rozpoczęcie uprawy w pierwszych dniach po otrzymaniu przesyłki. Pierwszy rzut boczniaków zazwyczaj daje największy plon, który może wynosić od 300 do 500 g. Boczniaki można zbierać zazwyczaj od 2 do 3 razy w trakcie całej uprawy. Po zbiorze, boczniaki można przechowywać przez kilka dni w lodówce, jednak najlepiej smakują, gdy są spożywane świeże, tuż po zerwaniu.